In this section

Agenda

Below is the agenda for the Legionella Conference special session on March 9 and 10, 2021. All times are Eastern Time.

Tuesday, March 9, 2021

9:25 a.m. 5 mins Welcome Announcements
9:30 a.m. 60 minutes Exhibitor Live Chat/Hall and Networking Lounge
10:30 a.m. 60 minutes Keynote Address

COVID-19 Pandemic: Testing the Resiliency of Legionnaires’ Disease Prevention

Commander Jasen Kunz, NCEH Safe Water Section; Elizabeth Hannapel, NCIRD Legionella Team

11:30 a.m. 30 mins ESGLI Guidance for Managing Legionella in Building Water Systems During the COVID-19 Pandemic

Dr. Susanne-Surman Lee, Leegionella, Ltd.

30 mins Responding to Stagnation in Buildings with Reduced or No Water Use

Dr. William Rhoads, Eawag Aquatic Research

12:00 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
12:10 p.m. 30 mins Public Health and Public Water Systems: A Comprehensive Collaboration on Response and Prevention

Darrah Dunlap, Illinois Department of Public Health

30 minsTechnical Difficulties: Communicating About Water Quality

Kelley Dearing-Smith, Louisville Water
Mandy Cawby, WaterOne

12:40 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
12:50 p.m. 5 mins Break
12:55 p.m. 30 minsManaging Water Systems in Hotels Used as Public Health Resources During the Pandemic: Business as Usual?

Dr. Sebastián Crespí, Biolinea

30 minsObstruction, Stagnation and Fermentation: Legionella in Health Care Facilities

Dr. Richard Bentham, Flinders University, South Australia

1:25 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
1:35 p.m. 60 minutes Exhibitor Live Chat / Hall and Networking
2:35 p.m. 30 minsCOVID-19 Guidance for Legionella and Building Water System Closures

Steve Deem, Washington State Health Department

30 mins Flushing to Address Legionella and MAC Concerns Resulting from Extended Building Shutdowns

Dr. Raymond Hozalski, University of Minnesota

3:05 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
3:15 p.m. 60 mins PANEL: The Intersection Between Distribution and Building Water Systems During an Emergent Health Crisis

Panelists: Dr. William Rhoads, Kelley Dearing Smith, Dr. Richard Bentham, and Mandy Cawby

4:15 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
4:25 p.m. 60 minutes Exhibitor Live Chat / Hall and Networking
5:25 p.m. End of First Day

Wednesday, March 10, 2021

10:05 a.m. 5 mins Welcome Announcements
10:10 a.m. 60 minutes Exhibitor Live Chat/Hall and Networking Lounge
11:10 a.m. 30 mins The Long Game: Incorporating Water Management Into a Facility's Continuity Plans

Andrew Ward, NSF Health Sciences, LLC

30 mins Emerging Trends Impacting Premise Plumbing and How to Manage Risks in System Design

Greg Swafford, Georg Fischer

11:40 a.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
11:50 a.m. 30 mins Reviewing the Do’s and Don’ts of Water Management Plans

Martin Zartarian and Rachel Cicigline, New York State Department of Health

30 mins Responding to Challenges in Building Water Management Through the WELL Building Standard During and Beyond the COVID-19 Pandemic

Dr. Rodolfo Perez, International WELL Building Institute

12:20 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
12:30 p.m. 5 mins Break
12:35 p.m. 30 mins Impact of Temperature and Plumbing Material on the Integration of Environmental Strains of Legionella Pneumophila in Drinking Water Biofilms

Margot Cazals, Polytechnic Montréal

30 mins Home Field Advantage – Use of Existing Standards to Evaluate Field-Based Legionella qPCR

Brad McIlwain, LuminUltra

1:05 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
1:15p.m. 30 mins To Be Announced 30 minsWater Age Mapping in Premise Plumbing for Infection Prevention and Compliance

Dr. Terry Stange, Trusted Water, LLC

1:45 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
1:55 p.m. 5 mins Break
2:00 p.m. 30 mins Can Recommissioning After Extended Shutdown of Large Buildings Control Legionella?

Dr. Michèle Prévost, Polytechnic Montréal

30 minsShort-Term Water: A History of Unintended Consequences

Christoph Lohr, IAPMO

2:30 p.m. 10 minutes Discussion (Live Text Q&A)
2:40 p.m. 60 minutes Exhibitor Live Chat / Hall and Networking
3:20 p.m. 60 mins PANEL: Emergency Response/Management of Water Systems During Heightened Presence of Waterborne Pathogens During Global Crises

Panelists: Dr. Susanne Surman-Lee, Dr. Michèle Prévost, Chris Boyd, Steven Deem, Jeff Moffat and Dr. David T. Dyjack

Moderator: John Shiffman

4:20 p.m. 25 minutes Discussion (Live Text Q&A)
4:45 p.m. 60 minutes Exhibitor Live Chat / Hall and Networking
5:45 p.m. End of Second Day